onsdag, februari 27, 2008

Länsrätten tillrättavisar Luleå kommun

Sedan snart 2 år tillbaka råder det etableringsfrihet för enskilda förskolor. Detta har i flera kommuner inte löst problemet, då politiker gärna avslår ansökningar ändå på lösa grunder.

Nu har dock Länsrätten upphävt de beslut i Luleå kommun där man nekade två förskolor att starta. Vi får hoppas att om ansökningarna är i sin ordning så får de tillstånd denna gång.

Andra bloggar om: , ,

Äntligen dags för frivux!

Nu börjar det äntligen bli dags för friskolor att kunna etablera sig i vuxenutbildningen. Regeringens utredare Mats Gerdau lägger nästa vecka fram sina förslag kring hur detta kan se ut. Men redan nu skriver Skolvärlden om tankarna. Det blir enligt samma modell som friskolorna. Möjligheten att fortsätta med vuxenutbildning på entreprenad kommer fortfarande att finnas kvar, men Gerdau konstaterar helt riktigt att friskolealternativet nog kommer att vara det som vinner i längden.

Kan vi hoppas på att lärarutbildningen står näst på tur?
Andra bloggar om: , ,

måndag, februari 25, 2008

Konkurrens skapar kvalitet!

Det diskuteras då och då vad som händer med kommunens egna skolor när friskolorna kommer in på arenan. I Jönköping konstaterar kommunrevisionen att man faktiskt är ganska bra på att möta konkurrensen från friskolorna. Skolorna profilerar sig i högre utsträckning och satsar dessutom på ett bra bemötande av elever och föräldrar.

Visst är det fullt möjligt att en del av denna utvecklingen hade skett förr eller senare även utan friskolornas intåg. Men att man fått en spark i baken verkar stå utom all tvivel, och det är ju i så fall något som gagnar alla barn i kommunen, vare sig de går i friskola eller i kommunal skola.

Andra bloggar om: , , ,

Rättvisare bidrag föreslås

Klarare regler för kommunernas ersättning till friskolor föreslås av utredningen av villkoren för fristående skolor. I ett delbetänkande presenterade särskilde utredaren Fredrik Forssman ett antal klarare regler.

Delbetänkandet lades 4 februari under bloggens uppehåll, men man kan läsa mer hos utbildningsdepartementet, i DN, och hos friskoleförbundet.

I korthet handlar det om följande (om förslagen blir verklighet):

  • Förvaltningsbesvär införs äntligen.
  • Skolpengen ska räknas på kommunens budget, extra tillägg till kommunala skolor under året ska också ges till friskolorna.
  • Inga avdrag för til lexempel "skolpliktskostnader".
  • Lokalbidrag till faktiska kostnader (rimliga).
  • Riksprislistan för gymnasiet utvidgas med individuella linjer och gymnasiesärskolan.
I allt en betydlig förbättring jämfört med dagens läge. Vissa oroar sig för att det skulle ge "för mycket" pengar till friskolorna, det vill säga att i dag snåla kommuner tvingades ge mer. Men det kan man se som en storsatsning på skolan!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag, februari 22, 2008

Hårdare konjurrens - eller politisk offensiv

I Västerbottens Folkblad berättas att de fristående gymnasieskolorna i Umeå har det kärvare. Bara en har fler sökande än platser.
Tuffa tider för friskolorna när konkurrensen hårdnar, lyder rubriken. Och det är i allmänhet precis som det ska vara.
I artikeln framkommer sedan att det som hänt är att frigymnasierna "har fått känna på den kommunala offensiven, med bland annat överklaganden av ja till friskolor."
Vad som hänt är tydligen bland annat att de kommunala gymnasierna plötsligt tar in alla sökanden. Rimligen är detta något som kostar mycket för de extra platserna och kan inte betyda något annat än att man tar den kostnaden enbart för att göra det svårare för de fristående gymnasierna. Detta följer kommunen upp med att överklaga alla nya programsatsningar i de fristående gymnasierna.
Tala om offensiv, med skattebetalarnas pengar dessutom.


Andra bloggar om: , , , ,

torsdag, februari 21, 2008

Apropå konfessionella skolor

Ett intressant examensarbete vid lärarutbildningen vid Malmö högskola har presenterats medan bloggen gjorde uppehåll. Vi har ännu inte tagit del av hela, men presentationen på högskolans hemsida är spännande.

Lärarstudenten Tomas Appelqvist har studerat de konfessionella fristående gymnasier som finns. Det är enbart sex stycken, och bara kritna, med sammanlagt tusen elever. Det är alltså en ganska liten del till och med av den fjärdedel av svenska gymnasister som går i fristående gymnasier. Han sammanfattar alltså:

Konfessionella friskolor är kontroversiella och får ofta politiker att ta tydlig ställning. Men min undersökning visar att de konfessionella inslagen är begränsade i de sex religiösa gymnasiefriskolor som finns i Sverige. Det finns en tydlig uppdelning mellan ordinarie undervisning och de konfessionella inslagen. Ibland kan man tycka att skolorna är oförtjänt misstänkliggjorda.

Och de skillnader som den konfessionella inriktningen ger talar man, enligt Appelqvist för tyst om:

Men jag menar faktiskt att skolorna skulle tjäna på att torgföra att det förekommer djuplodande diskussioner i olika livsfrågor där olika motstridiga röster får komma till tals inte minst för att många elever har goda kunskaper om den kristna tron.



Andra bloggar om: , , , , ,

Malmö fick sin judiska friskola

Vi skrev för ett år sedan om den avslagna ansökan om att få starta en judisk friskola i Malmö. Läs här och här. Det finns sedan tidigare en judisk förskola och barnen där skulle med en friskola kunna gå vidare. Det finns ett behov inte minst för att det förekommer hets mot judar på de kommunala grundskolorna.

Avslaget överklagades till länsrätten, som gav friskolan rätt att startas. Som skäl anges att man nu har fler elever listade, varför skolan nog passerar minimistorleken rätt snart. Skolverket ändrar sig därför också. Läs i Sydsvenskan från i slutet av januari.

Det är bra, man kan undra om det förra avslaget var påverkat av den debatt om konfessionella friskolor som då rasade. Hur som helst har det ordnat sig nu.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

onsdag, februari 20, 2008

Ingen korvkiosk....

När debatten om avknoppningar var igång som värst uttalde Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz att det inte fick vara lättare att öppna en skola än en korvkiosk. Exakt vad hon grundar detta påstående på kan man ju fundera över, men ett pressmeddelande från Skolverket idag visar på att de faktiskt sköter sitt jobb tvärtemot vad många verkar tro.

Det är många som fått avslag på sina ansökningar eller dragit tillbaka dem för att de helt enkelt var dåligt förberedda. Ofta har det stupat på lokaler, vilket är ett känt problem för alla friskolor.

Läs även artikel i Stockholm City.

Jag har aldrig startat någon korvkiosk, så jag kan inte uttala mig om hur lätt eller svårt det är att öppna en sådan. Men att öppna en friskola är faktiskt inget för amatörer, och uttalanden som Preisz för ovan blir därför lite löjeväckande när de inte är baserade på fakta.

Andra bloggar om: , ,

Zarembas artikelserie

I dag publicerade Dagens Nyheter den sista delen i Maceij Zarembas artikelserie om lärarhögskolan i Stockholm. Läs den här, tidigare delar här och här.
Sista delen är mer en problematisering av vad som gått fel och en diskussion om vad det innebär att så många är "kränkta" i dagens debatt. Lärarhögskolan är exemplet i verkligheten, vilket inte innebär att man inte har alla skäl att vara orolig för vad det betyder för de lärare som ska tjänstgöra i skolorna.

Det är inte första gången lärarhögskolorna ifrågasätts. Vi skrev i november 2006 här på bloggen om ett debattinlägg - även det i Dagens Nyheter. I det gick universitetskansler Sigbrit Franke, chefen för Högskoleverkets utvärderingsavdelning Clas-Uno Frykholm och professorerna Ulf P Lundgren, Roger Säljö och Ingemar Wedman till angrepp mot kvaliteten i lärarutbildningarna. Lärar högskolorna försökte kontra, men det kan inte sägas att de vann debatten.

Något senare uppmärksammade utbildningsminister Lars Leijonborg kritiken och lovade bättring. Hans inlägg här, vår kommentar här.

Trots detta är det tydligt att regeringens politik alltför mycket utgår från att lärarhögskolorna fungerar. Det kommer till uttryck i kritiken mot att lärare med andra utbildningar skälls som obehöriga, samt förstås i diskussionen om lärarauktorisation. Det sistnämnda kan förstås vara ett sätt att öka mångfalden genom att öppna för olika utbildningsvägar fram till lärardiplom.

Friskolorna har höjt kvaliteten på alla skolor, varför inte införa konkurrens från frilärarhögskolor i icke-statlig regi?

Kanske skulle de existerande friskolorna ställa sig som huvudman för en ny fristående lärarhögskola - som en markering att det behövs nya tag för att få en fungerande lärarförsörjning.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

tisdag, februari 19, 2008

Socialdemokrater föreslår friskola

Socialdemokraterna är på många ställen i landet misstänksamma mot friskolor. Men det finns åtskilliga undantag.
I Stenungssund har den borgerliga majoriteten velat lägga ner den kommunala skolan i Svenshögen. Bakgrund här och här.
Föräldrarna har protesterat men den politiska enigheten har varit stor. Men när frågan nu nått kommunstyrelsen, så hade socialdemokraterna ändrat sig.
De föreslår att kommunen driver skolan ett år till och att en friskola sedan tar över. Det skriver Göteborgs-Posten.
Läs här.
Ett bra förslag, som förhoppningsvis vinner även kommunledningens stöd när frågan når kommunfullmäktige. Annars får väl föräldrarna satsa på att ta över nästa höst efter ett års ökenvandring.


Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag, februari 18, 2008

En av arkitekterna 60 år

Per Unckel, som var utbildningsminister när den dåvarande borgerliga regeringen la sin proposition om friskolor 1991 - Beatrice Ask var skolminister, fyller 60 år. TT intervjuar den nuvarande landshövdingen i Stockholm som bland annat säger om friskolorna:
Det var ett förslag som låg helt rätt i tiden. Men att förändringen av skolsystemet skulle gå så snabbt och bli så omfattande, det hade jag aldrig kunnat förställa mig.
Det var nog många som inte kunde föreställa sig utvecklingen sedan dess.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Missa inte!

I dag kom andra delen av Maciej Zarembas serie om lärarutbildningen i Stockholm. Läs första här och andra här.
På onsdag kommer den sista delen, men redan nu kan konstateras att det är en mardrömsbild.
Rimligen borde våra skolpolitiker reagera på denna beskrivning. Men det har ju redan sedan länge stått klart att lärarutbildningarna är den kanske svagaste länken i skolan. Ändå anses en lösning vara att förbjuda dem som skaffat kompetens på annat sätt att undervisa.
Borde stämma till eftertanke.


Andra bloggar om: , ,

Även i norr

Norrländska Socialdemokraten NSD rapporterar att inte mindre än fyra nya friskolor fått tillstånd i Bodens kommun - tidigare hade man en enda.
Det är tydligt att friskoleexplosionen inte längre är ett storstadsfenomen utan elever och föräldrar i hela landet tycker det är ett bra sätt att få en skola som passar dem själva.
NSD lägger vikten vid problemen för den kommunala organisationen. Borde man inte vara glad över att så många tror på skolverksamhet i kommunen?


Andra bloggar om: , , , , ,

söndag, februari 17, 2008

Nästan hälften väljer fristående

Enligt Göteborgs-Posten i torsdags (artiklen verkar inte finnas på internet) så är det nytt rekord i Sveriges andra stad: 42 procent av de sökande till gymnasiet valde ett fristående gymnasium i första hand!

Andra bloggar om: , , , ,

lördag, februari 16, 2008

Friskolorna och biblioteken

På sistone har friskolorna och skolbiblioteken varit på tapeten. Både i DN och sedermera i radion där bibliotikarier förfärades över att man deras böcker blir utlånade.

Kvällsposten är som vanligt träffande i sin kommentar till diskussionen.

Andra bloggar om: ,

Det blev ett långt sommarlov...

Det som var tänkt som ett sommarlov för bloggen blev lite längre än planerat... Men nu är vi tillbaka!