tisdag, mars 18, 2008

Äntligen frihet att välja förskola!

I dagens DN presenterar alliansen sina tankar kring hur förskolan skall kunna utvecklas. Mycket av det är väl väntat, och kanske inte så mycket att orda om.

Vad som däremot är positivt för de fristående förskolorna är det man kallar för barnomsorgspeng. Tanken är bland annat att den skall följa barnet på samma sätt som inom skolan. Vad är nytt med detta, kanske ni undrar? Jo, idag kan man välja barnomsorg inom sin kommun (kommunal eller fristående). Men skulle man vilja ha sitt barn i en förskola i en annan kommun så blir det genast lite klurigare. Det är nämligen idag barnens hemkommun som bestämmer om de vill skicka vidare pengen till en förskola i en annan kommun eller inte.

För oss fristående kan det ibland vara ett bekymmer. Vi har föräldrar som gärna vill ha sitt barn i en speciell förskola i en annan kommun. Antingen på grund av att det är närmare till föräldrarnas arbete, eller att det är en särskild pedagogisk inrikting som saknas i hemkommunen. Många kommuner skickar utan större diskussioner vidare pengen, men det finns de som fortfarande krånglar.

Detta kommer alltså att innebära att förskoleföräldrar kan få välja förskola på samma villkor som man idag kan välja skola. Ytterligare ett steg framåt för valfriheten!
Andra bloggar om: ,

måndag, mars 17, 2008

Ännu en kommun kritiseras

Skolverket kritiserar Halmstads kommun för brister i betygssättningen. Dessutom ska kommunen ha tagit ut smygavgifter av minst en elev. Läs här.

Om detta hade varit en friskola hade det nog kommit en del kommentarer:
"Kommunal skola segregerar" - "Var det klokt att ge kommunerna rätt att driva skolor?" - "Klarar friskolorna att garantera undervisningen om en kommunal skola måste stängas?" - "Vad händer med likvärdigheten om kommuner måste driva skolor?"
Ja, ni vet själva


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag, mars 13, 2008

Fortsättning om Zaremba

Vi har tidigare kommenterat Maciej Zarembas artikelserie om lärarhögskolan i Stockholm. I dag skriver han i Dagens Nyheter om de reaktioner han fått. Nästan lika underhållande som själva serien.

Man kan inte annat att anse att det finns ett allvarlig fel med dagens myt om att "du avgör själv om du är kränkt eller ej".

Juristen Mårten Schultz skriver apropå Zarembas serie på sin blogg och länkar till en artikel av honom själv som ifrågasätter kränkningsbegreppet med utgångspunkt i juridisk teori. Väl läsvärd.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Ny skandal i kommunal skola

I Malmö måste nu rektorn för en kommunal skola gå efter fiffel med försäljning med av eleverna renoverade bilar, skriver Sydsvenskan.

Naturligtvis är detta ett tecken på att de anställda i alla kommunala skolor, deras skolledare och styrelser inte är i branschen av något annat skäl än att tjäna pengar. De kommunala skolorna har avslöjats som misslyckade, och det vore skönt om man kunde avsluta denna olyckliga parentes i svensk skolpolitik.

Om någon skulle missa ironin så är detta alltså tänkta kommentarer om det mångåriga fifflet inte utspelats på ett kommunalt gymnasium utan på ett fristående. Då brukar nämligen en hel vargflock kasta sig över varenda friskola.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

måndag, mars 10, 2008

Medan Björklund tvekar

Regeringen tvekar lite inför frivuxreformen, under tiden finns all anledning att ta del av utrdningen (pdf här). Ett bra citat ur sammanfattningen följer nedan:

Vuxenutbildning på entreprenad är idag det främsta komplementet till kommunernas vuxenutbildning i egen regi. Entreprenadformen fick sitt stora genombrott inom kunskapslyftet men uppvisade då ett antal brister såväl hos den kommunala hanteringen som hos entre-prenörerna. Entreprenadformen har dock utvecklats över tiden, och uppvisar i dag inte samma brister, även om vissa problem kvarstår på en del håll.

En modern vuxenutbildning, beredd att möta de nya krav som ett globaliserat kunskapssamhälle kräver, måste vara mer efterfråge-styrd än idag. Individens och näringslivets utbildningsbehov föränd-ras snabbt, och anpassningen till dessa förändringar ska ske på basis av direkt efterfrågan. Vuxenutbildningens målgrupp förändras också snabbt. Dagens ungdomar och unga vuxna är morgondagens vuxen-studerande. Denna grupp har ett starkt fokus på individualisering och valfrihet, vilket måste speglas i en modern vuxenutbildning. En ökad mångfald av utbildningsanordnare stärker vuxenutbildningens flexibilitet och bidrar samtidigt såväl till en kvalitetshöjande kon-kurrens som till en ökad utbudsbredd.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tisdag, mars 04, 2008

Björklund tvekar om frivux

Vi har tidigare rapporterat om att regeringens utredare Mats Gerdau förordar en reform i friskolestil för området vuxenutbildning. Nu verkar dessvärre som om Björklund tvekar i frågan.

Dock är redan drygt 27 procent av anordnarna inom vuxenutbildningen privata aktörer, vilket är väsentligt mer än inom gymnasiet och grundskolan.

Problemet med det är ju, precis som Gerdau påpekar, att det handlar om entreprenader. Vi har sagt det förut, och vi säger det igen. Entreprenad är inte friskola.

Andra bloggar om: , , , ,

måndag, mars 03, 2008

Man bli trött

Läser i kuriren.nu om Lars Ohly, som vid ett besök i Luleå åter luftar de vanligaste fördomarna mot friskolor. Och dessutom kryddat med en dos av vänsterpartiets ideologi.

Bortsett från det har han inte ens klart för sig att friskolor i dag faktiskt är tvungna att erbjuda alla en plats. Man kan tycka vad man vill om den regleringen, men nog borde en partiledare i ett riksdagsparti veta att det han kräver redan är det som gäller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Skoter på schemat?

Ibland hajar man till även som övertygad friskoleanhängare, till exempel över denna utbildning på ett fristående gymnasium.

Fast vid närmare eftertanke: Dte finns massor med skotrar i Norrland, och någon ska serva dem - varför då inte ett gymnasieprogram om efterfrågan finns?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Länsrätten avgör igen

Också i Svalöv får en friskola, den som Svlövs Montessoriförening driver, rätt först efter domstolsutslag. Föreningen tillåts hålla skola även för årskurs 7-9, sedan tidigare finns F-6 plus förskola. Läs i HD.

Borde inte kommuner och skolverk snart ha lärt sig hur rättspraxis ser ut?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

söndag, mars 02, 2008

Nora förlorar igen - domstolstrots?

Nora kommun har återigen förlorat ett mål om att kommunen betalat för låga bidrag till friskolorna. Läs här i Nerikes Allehanda. Kommunen förlorade i länsrätten avseende bidraget 2005-2006 till Borns friskola, och nu står klart att kammarrätten inte ens tar upp kommunens överklagande.

Det är ett oskick när kommuner som fällts flera gånger fortsätter att fatta nya olagliga beslut och konsekvent okynnesöverklagar alla domar som går dem emot. Friskoleföreningens ordförande hoppas på nya regler (fast någon proposition är det alltså inte fråga om ännu utan ett utredningsförslag), och det ska man förstås göra: Men nog kan man tycka att kommunen borde ha fattat läxan redan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,