fredag, juli 25, 2008

"Fri folkhögskola bra -fri skola dåligt"

Rötmånadshistorien om SSU och friskolorna rullar på. Sedan förra inlägget har SSU-are i Stockholm hunnit följa västgötarna i fotspåren och lagt in en ny skämtansökan om att starta friskola.

Men dessutom har förra SSU-ordföranden Anna Sjödin hunnit bli vikarierande rektor för Vindelns folkhögskola. Läs i Västerbottens folkblad och SvD. Pikant nog är Vindelns folkhögskola drogfri...

Huvudman för just denna folkhögskola är Västerbottens landsting, men de flesta folkhögskolor är enskilda och ett antal har faktiskt SSU som delägare. Ändå bedriver de allmänna kurser som uppbär skolpeng från staten, är högskolemeriterande och berättigar till statliga studiemedlel.

Till Svenska Dagbladet säger Anna Sjödin:

Jag har alltid tyckt att folkhögskolor är någonting att värna om och till den här söker verkligen folk från alla åldrar och miljöer. Det ska bli fantastiskt roligt
Man kan inte annat än undra över varför SSU tycker att just folkhögskolor är bra medan friskolor är dåligt.



Andra bloggar om: , , , , , ,

torsdag, juli 17, 2008

Reaktion mot likriktning

politikerbloggen gör moderaternas skolpolitiska talesman Margareta Pålsson ett välbehövligt tillrättaläggande. Debatt här. Tydligen ställer sig moderaterna sig inte utan vidare bland dem som ser förstatligande och likriktning av skolan som en lösning på dagens problem.
Det är lätt att förstå varför, staten är helt enkelt inte särskilt bra på att driva verksamhet - eller på att vara en bra arbetsgivare.

Snarare är det mer lokal frihet som behövs - om än med tydliga mål för undervisningens kvalitet.


Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag, juli 15, 2008

Rötmånad i förtid

Det är mer än en vecka tills rötmånaden traditionellt börjar, men en rötmånadshistoria har redan dykt upp:
SSU kampanjar igen genom att skicka in en ansökan om att starta en "socialistisk" friskola, byggd på det socialdemokratiska partiprogrammet.
Bakom ansökan står denna gång SSU Södra Älvsborg.
Läs i DN, Borås Tidning, GP.

Skälet är att driva med friskolor, och i synnerhet så kallade konfessionella friskolor. Men skjuter förstås bredvid målet.

Om SSU lyckas uppfylla de formella krav som finns, och om några familjer är beredda att låta SSU stå för barnens skolgång, då ska man givetvis få starta och driva skolan.

Det är ju faktiskt så att det inte skulle vara första gången som SSU är med och driver delar av det allmänna undervisningssystemet. Visserligen har SSU:s egna kursgård Bommersvik nu mest casinokvällar och teambuilding när de inte utbildar de unga SSU:arna, men åtskilliga av de svenska folkhögskolorna har startats inom arbetarrörelsen och då ofta med SSU som aktiv deltagare. En del drivs fortfarande så.

I trakten av Borås finns till exempel Viskadalens folkhögskola. Som synes på hemsidan bedriver flera utbildningslinjer som leder till universitetsbehörighet och berättigar till studiemedel, men är också en naturlig plats för de unga SSU:arna. Här kan man till exempel läsa hur gärna Solveig Kjörnsberg rycker ut och talar för SSU på Viskadalen. Solveig är faktiskt den som i SSU-ansökan ska bli rektor för den röda friskolan. Lycka till, säger vi.

Viskadalens folkhögskola drivs sedan 80 år av Föreningen Västra Sveriges Arbetares Folkhögskola, som också driver ett antal andra av arbetarrörelsens folkhögskolor - flera i Göteborg faktiskt. Bland medlemsorganisationerna i denna förening , och alltså delägare i bland annat Viskadalens folkhögskola hittar man - tadam! - Södra Älvsborgs SSU-distrikt!

Så nog får SSU-distriktet redan del av skolanslagen, förutom de skattepengar som fördelas som stöd till politiska ungdomsorganisationer.

Varför tycker man egentligen att det skulle vara en stor nyhet att de ansöker om att också driva friskola? (Även om man kan betvivla att de får så många elever...)

Andra bloggar om: , , , , , , ,