måndag, mars 03, 2008

Man bli trött

Läser i kuriren.nu om Lars Ohly, som vid ett besök i Luleå åter luftar de vanligaste fördomarna mot friskolor. Och dessutom kryddat med en dos av vänsterpartiets ideologi.

Bortsett från det har han inte ens klart för sig att friskolor i dag faktiskt är tvungna att erbjuda alla en plats. Man kan tycka vad man vill om den regleringen, men nog borde en partiledare i ett riksdagsparti veta att det han kräver redan är det som gäller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Lancefestivalen sa...

"...att friskolor i dag faktiskt är tvungna att erbjuda alla en plats"

Menar du alltså att friskolor inte har rätt att neka elever plats?

Maria sa...

Ja, så är det. Det enda undantaget som finns är reglerat i skollagens 9 kap 2§:
"skolan står öppen för alla barn som enligt denna lag har rätt till utbildning inom motsvarande skolform i det offentliga skolväsendet, med undantag för sådana barn vilkas mottagande skulle medföra att betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för skolan"

Detta undantag handlar om rätt stora hinder, dvs betydligt mer än elever som behöver lite särskilt stöd.

Så ja, i de allra flesta fall har friskolor inte rätt att neka elever plats. Förutsatt att det finns lediga platser såklart.

Peter sa...

Precis som Maria skriver. Om det jag skrev tolkas som att en friskola måste ge alla sökande en plats även om skolan är full, så har jag uttryckt mig luddigt.
Jag avsåg att man inte (utom då i mycket speciella fall) får vägra någon en plats för att ge den till en annan.
Det kan ju tilläggas att detta är det som gäller för kommunala skolor.

Sedan kan jag tycka att en friskola borde få använda sig av egna kökriterier och även ge förtur enligt regler. Men så är det inte i dag. (Om debatt skulle utbryta om detta så vill jag tillägga att dessa egna kriterier i så fall ska vara öppna och tydliga, och möjliga att föra talan enligt om man anser sig utestängd på andra grunder. Och givetvis inte handla om olaga diskriminering enligt lagen.)