söndag, april 26, 2009

Stora skillnader mellan muslimskt profilerade skolor i England och Sverige

Om en muslimskt profilerad skola i England – hypotetiskt sett – skulle ansöka om att få starta en likvärdig skola i Sverige, så skulle de få avslag på sin ansökan, förklarar Åsa Brattlund i sin avhandling i internationell pedagogik som lades fram vid Stockholms universitet fredagen den 24 april. Den skulle helt enkelt anses som alltför konfessionell. I de muslimskt profilerade skolorna i England präglas hela undervisningen och även rasterna av islam. Hur konfessionella skolor kan vara handlar mycket om i vilket land de verkar, visar Åsa Brattlund i sin avhandling.

Åsa Brattlund menar också att de svenska muslimskt profilerade skolorna i Sverige i och för sig skulle kunna etablera sig i England, men förmodligen inte få några elever - eftersom de skulle anses alltför sekulära. På den punkten fick hon under försvaret av sin avhandling lite mothugg av opponenten professor Geoffrey Walford. Han är verksam vid University of Oxford, och en ledande auktoritet inom området konfessionella skolor. Han trodde visst att de svenska muslimskt profilerade skolorna skulle kunna lyckas i England - just för att de är så sekulära.

Avhandlingen, som har titeln "What Role of God and National Curriculum in School life? A Comparative Study of Schools with a Muslim Profile in England and Sweden", har gjort en grundläggande och omfattande analys av fyra skolor med muslimsk profil - två i Sverige och två i England - och visar att skillnaderna mellan muslimskt profilerade skolor i Sverige och England är stora. Den grundläggande orsaken ligger i de ramar som satts upp som villkor för att få tillstånd att starta och driva en skola med en konfessionell inriktning i de olika länderna.

Inga kommentarer: