tisdag, maj 15, 2007

Fortsättning i Alvesta

Som vi kunde berätta förra söndagen - läs här - så tänker föräldrar i Slätthög och Mistelås i Småland starta en friskola nu när Alvesta kommun tänker lägga ner den byskola som finns.
Nu berättar Smålandsposten om den fortsatta debatten. Läs här.
I tidningen uttalar sig den socialdemokratiske skolpolitikern Per Ribacke. Han menar att det vore fel att låta alla mindre skolor vara kvar säger han:
Vi kan inte ha småskolor som tar pengar från de andra skolorna.

Det kan ju uppenbarligen inte gälla den planerade friskolan. En sådan får ju i alla fall inte mer resurser per barn än de kommunala skolorna. Troligast får den mindre. Lokalkostnaden kan förstås öka lite, men en liten skola brukar vara effektivare använd. Stora skolor har ofta minst lika mycket korridorer och andra oanvända ytor som effektiv skolyta. Så är det oftast inte på en liten skola. Och en skola på en liten ort kan en helt annan funktion, där kan till exempel biblioteksfilialen finnas, där kan studiecirklar hållas kvällstid. Med mycket mera.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

" Lokalkostnaden kan förstås öka lite".

ja, men då är ju de totala resurserna som går åt större. Varför ska de vara dyrare än för de kommunala!? Skjut till den biten själva då om det är så himla viktigt att vara så unik och egen!!!