tisdag, juni 05, 2007

Med sådana vänner behöver man inga fiender...

Det är mycket debatt om friskolor i media nu. De "ökar lavinartat", det är "friskoleboom" och andra starka uttryck. I kvällens Aktuellt kunde man se Kunskapsskolans vd Anders Hultin berätta om framgångarna för företaget.

Tror ni att Anders gläds med sina friskolekollegor som vågar ta steget att starta en friskola? Nej, han varnar för överetablering, och för konkurser.


Vi måste nog vänja oss vid att nedläggningar av friskolor och av kommunala
skolor kommer att bli allt vanligare. I synnerhet så driver ju utvecklingen med
allt fler nya friskolor på en sådan utveckling. Någonstans finns ett tak för hur
många skolor vi kan ha. Just nu har vi ungefär 5.000 skolor i Sverige och
ungefär 1.000 av dem är friskolor. Fortsätter utvecklingen med allt fler
friskolor så kommer andra friskolor behöva lägga ner, men också andra kommunala
skolor.

Anders Hultin är är styrelseledamot i Friskolornas Riksförbund, och i deras stadgar hittar man i den första paragrafen som handlar om förbundets ändamål dessa rader:

Friskolornas Riksförbund skall verka för medlemsföretagens överlevnad

Nu är ju då frågan, gäller det alla medlemmar, eller bara Kunskapsskolan? Med sådana vänner behöver man inga fiender...

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Lancefestivalen sa...

Hultin säger bara som det är - och han har rätt. För varje ny skola som startar ökar konkurrensen om elevunderlaget.

Och som nu, när man inte längre kan räkna kallt med att eleverna bara kommer från den kommunala skolan, utan att de dessutom rekryteras från andra friskolor, ja, då ser det inte bättre ut än att även en del friskolor kommer att få slå igen (p.g.a. bristande elevunderlag).

Och då spelar det ingen som helst roll hur man formulerat första paragrafen...

Peter sa...

janne: Det är väl rätt självklart. Och det händer vad jag förstår i en del fall redan - kanske mest skolor som inte startas på grund av att de inte får tillräckligt med elever.

Att man konkurrerar med andra skolor är då det naturliga, och eftersom friskolorna börjar bli många finns det också där en konkurrens. Till detta kommer att en allt större andel av friskolorna är allmänna skolor, inte konfessionella eller knutna till en viss pedagogik - därmed konkurrerar de på ett helt annat sätt än tidgare. Och må bästa skola vinna.

Hultin får ju däremot bestämma sig om han ska företräda sin skolkoncern eller friskoleförbundet.

I andra branschorganisationer klarar företrädarna det.

Lancefestivalen sa...

Så eftersom han varnat för ökande konkurrens har han gått emot friskoleförbundets intressen och kan anklagas för att företräda sin egen skolkoncern?

Det är ungefär så jag tolkar dig/er. Rätta mig gärna.

Att "verka för medlemsföretagens överlevnad" borde rimligtvis också omfatta att informera hugade spekulanter (och ev. framtida medlemmar) om riskerna - särskilt med tanke på att friskoleboomen alltmer liknar en bubbla.

Och vi vet ju hur det brukar gå med bubblor...

Peter sa...

Nja, det var inte jag som skrev det ursprungliga inlägget. Men jag tycker inte att friskolornas riksförbund snarast ska välkomna det stora antalet nya intresserade.

Bubbla är det knappast, en bubbla ekonomiskt är när värden blåses upp under kort tid utan egentlig koppling till substansen.

Däremot är det en stark våg av nyetableringar just nu. Och på orter där det redan finns flera alternativ så är det klart att konkurrensen hårdnar.

Men fortfarande finns det kommuner utan friskolor på alla stadier. Och dessutom finns det flera sätt att ge sin skola en nisch. Det kan vara den idémässiga eller kulturella inriktningen, det kan vara en speciell pedagogik som man tror på, allt från Montessori- till Steinerskolor. Det kan också vara att man ssom friskola kan bevara närheten - som den tidigare i bloggen skildrade i Alvesta som är en reaktion på att kommunen vill lägga ner byskolorna.

Kedjeskolorna konkurrerar istället med den kommunala på samma spelplan, det gäller att vara bäst helt enkelt. Och det är nog i kategorin allmän skola som konkurrensen kommer att vara hårdast. Vilket jag tycker ska bli spännande.