onsdag, juni 13, 2007

Slut på förtalet av friskolor?

Skolverket har nu granskat betygssättningen med avseende på orättvisa och betygsinflation. Dte har i och för sig varit en av de tyngre områdena för kritik i verkets årliga inspektionsrapporter: formerna för betygssättning och kvalitetssäkring av betygen har de flesta skolor problem med.
Ett vanligt påstående i debatten är att friskolor skulle sätta "för höga" betyg för att dra till sig elever.

Intressant nog finner inte skolverket någon grund för sådana påståenden. Tvärtom konstater man att fristående skolor inte sätter omotiverat högre betyg än kommunala skolor. I verkets nyhetsbrev skriver man:

Inte högre betyg i fristående skolor

Rapporten visar inte på något samband mellan att mer konkurrensutsatta skolor skulle sätta högre betyg.
- Vi har inte heller kunnat se att fristående skolor generellt sätter högre betyg. Variationen i betygsättningen finns överallt, säger Anders Auer.
- Elever i fristående skolor är relativt sett få och brister i likvärdigheten har inte förändrats över tid. Det är alltså inte en rimlig förklaring att fristående skolor i högre utsträckning än andra skolor skulle ha bidragit till sämre likvärdighet, säger Jonas Sandqvist, undervisningsråd och projektledare.

Detta och hela rapporten hittar man här.

Dagens Nyheter skriver om saken. Liksom Svenska Dagbladet.

Vågar man hoppas att de som skyllt på friskolorna nu rättar sig efter skolverkets fakta?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför denna hets för privata skolor? Vilka är ni som står bakom bloggen, vilket är erat intresse för friskolor?
Det är känt att fenomenet friskolor får kommunala skolbudgetar att gå back, därmed görs nedskärningar i kommuala skolor. Vad säger ni om det?
Det vore intressant med andra perspektiv än regeringens i frågan, vad kan ni alltså berätta OM friskolor.

Viktigare aspekter är hur friskolor och stödet av friskolor tvingar kommunala skolor till ofrivillig och kostsam konkurrens, hur tyst förespråkarna för friskolor talar om verksamheten på religiösa friskolor (då även de med kristen profil), att själva förekomsten av friskolor leder till segregation, mellan elever från olika socioekonomiska grupper, samt mellan invandrare och svenskar. Anser ni det lämpligt med vinstintressen i skolan? -i företagens logik ingår det att gå med vinst, lika för privata skolor?

Till sist, i min kommun (litet samhälle), gick man förra året 1 miljon back i skolbudgeten -påvisade orsaker var nästan enbart kostnader i samband med en av kommunens friskolor, samt ett nyöppnat privat religiöst dagis. Jag tror inte det är många som håller med om friskolornas förträfflighet och överlägsenhet, när gemensamma medel tas från den kommunala skolan för att stötta privata skolor. Att argumentera för friskolor som ett alternativ till kommunala skolor, vars brist förespråkare ofta påvisar, blir dubbelt då friskolorna själva utgör ett ekonomiskt hot för kommunala skolor.

Peter sa...

Hejsan,
Det måste vara ett missförstånd:
Kommunerna förlorar inte på friskolor och skolpengen dit, den är ju inte större än vad eleven kostar i den kommunala skolan. Det kanske finns en kostnad för att alltid ha plats för en elev till, men denna brukar kommunerna göra ett ordentligt (förmodligen för stort) avdrag på friskolornas skolpeng.
Det som kan göra att det känns som en belastning är förstås när en friskola öppnar och elevantalet i den kommunala skolan går ner några tiotal i kommunens skola. Teporärt innebär det ofta att man sitter med för stor kostym. Vilket i och för sig kan kosta pengar, men bara övergångsvis.

Friskolor "tvingar" fram konkurrens. Ja, så är det, flera studier visar att den kommunala skolan skärper sig och blir bättre när det finns friskolor i kommunen.

Vi talar inte tyst om de "religiösa" friskolorna. Vi är för dem också. De bedriver för övrigt sin verksamhet under läroplan och tillsyn av myndigheterna. Ofta har de goda studieresultat dessutom.

Anonym sa...

Intressant granskningsresultat!