torsdag, februari 21, 2008

Apropå konfessionella skolor

Ett intressant examensarbete vid lärarutbildningen vid Malmö högskola har presenterats medan bloggen gjorde uppehåll. Vi har ännu inte tagit del av hela, men presentationen på högskolans hemsida är spännande.

Lärarstudenten Tomas Appelqvist har studerat de konfessionella fristående gymnasier som finns. Det är enbart sex stycken, och bara kritna, med sammanlagt tusen elever. Det är alltså en ganska liten del till och med av den fjärdedel av svenska gymnasister som går i fristående gymnasier. Han sammanfattar alltså:

Konfessionella friskolor är kontroversiella och får ofta politiker att ta tydlig ställning. Men min undersökning visar att de konfessionella inslagen är begränsade i de sex religiösa gymnasiefriskolor som finns i Sverige. Det finns en tydlig uppdelning mellan ordinarie undervisning och de konfessionella inslagen. Ibland kan man tycka att skolorna är oförtjänt misstänkliggjorda.

Och de skillnader som den konfessionella inriktningen ger talar man, enligt Appelqvist för tyst om:

Men jag menar faktiskt att skolorna skulle tjäna på att torgföra att det förekommer djuplodande diskussioner i olika livsfrågor där olika motstridiga röster får komma till tals inte minst för att många elever har goda kunskaper om den kristna tron.



Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: