onsdag, december 13, 2006

Lärarhögskolorna slår tillbaka

För två veckor sedan skrev universitetskansler Sigbrit Franke, chefen för Högskoleverkets utvärderingsavdelning Clas-Uno Frykholm och professorerna Ulf P Lundgren, Roger Säljö och Ingemar Wedman en debattartikel i Dagens Nyheter och slog larm om kvaliteten på de statliga lärarutbildningarna. Det är inte den första larmrapporten om detta. Och säkert inte den sista.
Resultatet stämmer nämligen väl med det intryck man har av verkligheten.
Vi kommenterade förstås debattinlägget här på bloggen. Vår kommentar kan läsas här.
I måndags slog "lärarförbundets vetenskapliga råd" tillbaka och underkände i stort sett kritiken, det främsta skälet tydligen att rubriken i Dagens Nyheter inte hade riktigt täckning i materialet (så som det ofta är på DN Debatt).
Sigbrit Franke svararade i går på attacken på ett mycket effektivt sätt. Sällan har en bunt professorer drabbats av en hårdare uppsatsrättning.
Det tycks som om det "vetenskapliga rådet" mest tagit till vad man har för att försöka motverka rapporternas mycket mörka bild av svensk lärarutbildning. Att till exempel en femtedel glider igenom fullt godkända utan att lägga ens 20 timmar i veckan på studierna, det räcker väl knappt till den schemalagda lektionstiden.
Man kan misstänka att professorerna talar, delvis i egen sak - de är ju involverade i utbildningen, och delvis av förvänd solidaritet med lärarutbildningarna.
Kritiken har redan tidigare gjort lärarhögskolorna ännu mer desperata, vid påsken 2005 tog sig ett antal av rektorerna till att använda sina statliga anslag för att annonsera till försvar för lärarhögskolorna när dessa då ansattes i debatten. Hanterar man sitt statliga ämbete på det sättet kan man förvänta sig vad som helst i framtiden.
Nej, frågan är om inte lärarutbildningen förtjänar en förändring, varför inte skapa konkurrens mellan olika utbildningar?



Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Sigbrit Frankes dräpande(?) replik går inte att läsa för oss som inte kan logga in på www.hsv.se.

En kortversion kanske?

Tack på förhand!
/In spe