måndag, december 18, 2006

Läsvärd bok

Det kommer då och då lite nya böcker med recept på hur skolan skall lösa sina problem. Den senaste kommer från Fredrik Jeppesen. Fredrik var tidigare framgångsrik rektor på Broängsskolan i Tumba, och driver numera Rektorsakademien som är ett nätverk för rektorer.

I sin bok "Uppdrag skola" skriver Fredrik om rektors glädjeämnen och vedermödor. Den är verkligen läsvärd för alla i skolbranschen, och för oss skolledare blir det många igenkännande leenden när han beskriver hur föräldrar när som helst kan dundra in på rektorsexpeditionen och kräva att man löser ett problem helst i går. Helt ovetande om att man har ungefär 150 andra saker på listan, och som faktiskt måste få gå före.

Han verkar inte heller vara särskilt förtjust i Folkpartiets svar på skolans problem, med batonger och discplin. Apropå Folkpartiet finns det en intressant vinkel på Fredriks framgång. Fredrik är en sådan som enligt Lejonborg och Björklund inte skall vara rektor. Han saknar nämligen lärarbakgrund, utan kommer istället från näringslivet samt det militära. Det skulle vara intressant att höra var Björklund tycker om Fredriks framgång som rektor, och varför man skall låta blir att anställa sådana som Fredrik.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: