onsdag, mars 04, 2009

Äntligen börjar det hända något!

Det är nu 3 år sedan riksdagen uttalade att friskolor skulle kunna överklaga felaktiga beslut om bidragsnivåer etc genom sk förvaltningsbesvär (istället för laglighetsprövning som vi har idag).

Vi har väntat, och väntat, på att detta skall bli verklighet. Det sker nämligen rätt så ofta att kommunerna ute i landet tricksar med bidragen till friskolorna. När de sedan överklagar till Länsrätten med hjälp av laglighetsprövning är ju det ett mycket trubbigt instrument, för det rätten gör är ju då bara att upphäva det olagliga beslutet. Och så flyttar kommunen på ett kommateckan och fattar ett nytt felaktigt beslut. Så där kan man hålla på i många år. Under tiden håller kommunen alltså inne de pengar som friskolorna är berättigade det. Häromdagen var det ett typiskt exempel på detta i Stenungsund.

Nu verkar det faktiskt äntligen vara dags! Regeringen har idag skickat förslaget om "Offentliga bidrag på lika villkor" på lagrådsremiss. Läs mer på utbildningsdepartementets hemsida. Det beräknas gälla från årsskiftet.

I detta förslag finns då äntligen förvaltningsbesväret med. På tiden!

Sen finns det en hel del annat smått och gott i förslaget. Det mesta är utmärkt - som tex det tydliga uttalandet att sk skolpliktsavdrag skall inte finnas. Alls. Det är skönt, för många kommuner ägnar sig åt att hålla in stora summor pengar denna väg.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: