torsdag, november 09, 2006

Friskolor bäst i nutidsorientering

Dagens Nyheter genomför varje år en stor nutidsorientering bland landets skolor. Friskolorna brukar ligga bra till, men i år är så mycket som 60% av länsvinnarna friskolor.

Det är knappast någon slump. Skolverket försöker skylla det på föräldrarnas utbildningsnivå, att dessa föräldrar skulle välja friskolor och att eleverna därför är bättre på nutidsorientering.

Personligen tror jag att det ligger på ett pedagogiskt plan. Jag ser till exempel att många av vinnarna är Montessoriskolor, och där lägger man stor vikt vid det som kan kallas för allmänbildning. Dessvärre behandlas detta begrepp lite styvmoderligt i dagens lärarhögskolor, där man inte förstår poängen med att "ge barnen en massa siffror och fakta utan sammanhang".

Visst skall all kunskap ha ett sammanhang. Men min uppfattning är ändå att man behöver veta hur världen hänger ihop. Att som 7-åring veta varför det är flaggor på bussarna någon av våra flaggdagar ger en känsla av att höra hemma i världen. Detta har man uppenbarligen förstått på friskolorna.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: