Uppmärksamheten riktades i och för sig främst mot att pojkarna tycks släpa efter flickorna. Men elitinriktning är förstås också kittlande.
Främst handlar det tydligen om bostadssegregation, men en vilja att möta konkurrensen från friskolorna anges också som en faktor. Tidigare studier har ju visat att förekomsten av friskolor i en kommun gör att de kommunala skolorna också blir bättre - de gör sig därmed mer attraktiva i konkurrensen.
Riktigt hur man ska ställa sig till detta verkar man inte veta på skolverket. Projektledaren Oscar Öquist sa i Svenska Dagbladet i lördags (verkar inte finnas i internetupplagan):
- Det finns olyckligtvis ett konkurrensförhållande i vissa kommuner där man tävlar om att dra till sig eleverna. Skolan verkar på en marknad i dag och det är olyckligt, men det är bra att man skärper sig i konkurrensen.
Följderna av konkurrensen är tydligen bra, men konkurrensen i sig själv dålig.
Vad som däremot inte är oväntat är att friskolorna kan beskyllas för vad - som i dessa fall - de kommunala skolorna hittar på. Men nog är det nästan lustigt att konkurrensen nu anses leda till elitklasser i den kommunala skolan, tidigare har det ju ibland hävdats att den kommunala skolan utarmats...
Andra bloggar om: , skolan, skolverket, friskolor, elitklasser,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar