torsdag, november 16, 2006

Mera Björklund

Skolminister Jan Björklund är en handlingens man. Något väl har både bra och dåliga sidor, men snabbheten kan man inte klaga på.
Han har de senaste dagarna hastigt ersatt socialdemokraten Jan Björkman, som utrett lärarauktorisation med Jörgen Ullenhag (folkpartist och far till folkpartiets nye partisekreterare Erik Ullenhag). Pressmeddelandet finns här.
Syftet, som Ekot rapporterade om i morse, är att behörighet och auktorisation ska krävas alla lärare. Icke behöriga ska inte kunna få fasta tjänster, och behörigheten gäller även ämnet man undervisar i.
Björklund har rätt i att lärarna är ett problem, kanske i synnerhet deras ämneskunskaper. Jag undrar om inte en del av problemet ligger i den utbrutna och sammanhållna lärarutbildningen. Frågan är om inte ämneskunskaperna bäst inhämtas på ämnesinstitutionerna inom högskolan, medan de pedagogiska kunskaperna kan skaffas bredvis samt under ett slutår. Kanske är det till och med bäst att komma ut i skolan innan man återvänder och gör sina sista teoretiska pedagogikkurser.
Frågan är om auktorisation och statligt definierade utbildningar verkligen är vägen till bättre lärare.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: