tisdag, november 21, 2006

Fungerar hårda linjen

Vi har tidigare skrivit om skolminister Jan Björklunds planer för lärarauktorisation och förbud att fastanställa lärare utan behörighet - troligen både pedagogisk och ämnesrelaterad.
I helgen framkom kritik mot detta förslag från Sveriges kommuner och landsting (kommunförbundet). Det anses orealistiskt att snabbt komma till rätta med de 30000 lärare som på ett eller annat vis är obehöriga.
På något sätt måste detta lösas. Det är ändå lärarutbildningen som i dag är det största problemet. Och det gäller kanske framförallt inte antalet som utbildas, utan att utbildningen inte har tillräcklig kvalitet.
Att lösa detta kräver sin man. Ett sätt vore att se till att det fanns konkurrens också mellan oberoende lärarutbildningar. Då skulle verkligen en auktorisation fylla en funktion, men bara om den respekterade att det kan finnas olika typer av lärare som alla är lika bra.
Man får emellertid akta sig för att stoppa in allt som behövs i grundutbildningen. I så fall riskerar den att bli för lång.
Att staten har ett stort ansvar genom att utbildningen av behöriga lärare inte fungerar betyder inte att kommunerna är utan ansvar. men den diskussionen får fortsätta.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: