I Dagens Nyheter för fradagen kan man i kulturavdelningen läsa ett kort inlägg (försiktigtvis inte utlagt i tidningens internetversion) av kulturmedarbetaren medarbetare Jonas Thente. Han skriver om de nationella proven bland annat:
Allting har följt god sed. De kommunala skolorna har enligt reglementet delat ut proven och underlaget vid provtillfället, medan många privata skolor har sett till att dela ut underlagen i förväg till eleverna. De senare får naturligtvis betydliga fördelar och därmed bättre betyg.
Detta leder enligt Thente till att friskolornas status ökar vilket ger fler elever och mer i skolpeng. Något som Thente tror ska göra friskolorna enormt rika...
...och säkert på sikt kan dela ut proven till eleverna i exklusiva engelska skinnband.Hatet mot friskolorna och möjligheten för föräldrar och elever att välja tar sig därmed hos Thente helt groteska former. Man kan undra vad tidningens kulturavdelning håller sig med för etik när den tillåter publicering av helt grundlösa beskyllningar mot en stor grupp av läsarna.
Annars brukar antydningarna om betygsinflation mot friskolorna gälla att dessa skulle sätta högre betyg än vad som motiveras av de nationella proven. Skolverket har i sina rapporter inte funnit någon grund för en generell sådan kritik; än mindre för Jonas Thentes variant där rektorer, lärare, föräldrar och elever på "många privata skolor" är inblandade i en stor komplott för att systematiskt fuska på de nationella proven.
Andra bloggar om: , skola, friskola, nationella prov, Jonas Thente, betyg, friskolor, privatskolor, skolpolitik,
2 kommentarer:
Tack för detta inlägg!
När jag hade läst detta märkliga inlägg i DN ägnade jag en bra stund åt att försöka finna ut varifrån man hade fått de här uppgifterna... Men jag lyckades inte och förpassade då inlägget till ännu ett av dessa ogrundade påhopp på fristående skolor. Måste man inte i alla fall ge en vink om varifrån man har hämtat sina uppgifter???
Jag blir dessutom misstänksam mot sådana som fortfarande envisas att kalla "friskolor" för "privatskolor". Det är snart 25 år sedan friskolorna gick från att kallas privatskolor till att bli fristående skolor. I propositionen 1982/83:1 ”Skolor med
enskild huvudman m m” ändrades beteckningen till fristående vilket ansågs vara mera värdeneutralt och entydigt
än privatskola och enskild skola. Men det är tydligen så att vissa har bestämt sig för att inte hänga med. Synd bara att DN inte har bättre koll.
Ja, jag undrade också vad det var för påståenden. Och försökte hitta uppgifter att åtminstone e n friskola gjort på detta sätt.
Det enda är att frågorna på det senaste nationella provet tycks ha slunkit ut på internet, men hur det gått till vet man inte.
Thente har sitt påstående om att "privata skolor" delat ut frågorna i förväg och att eleverna där sedan kunde diskutera dem med sin rikemansföräldrar.
Det verkliga händelseförloppet visar hur orimligt påståendet är för att förklara att friskolor i snitt har högre betygspoäng.
Om en enda fråga läcks till en enda elev skickas det med ljusets hastighet via epost och msn till ett enormt nätverk av "nära kompisar", och snart har hela landets skolor tillgång till det.
Skicka en kommentar