tisdag, februari 27, 2007

Missriktad avundsjuka...

I Dagens Nyheter kan man idag läsa om hur gymnasierektorerna på innerstadsgymnasierna i Stockholm vill bli friskolor. Eller åtminstone få lika trevliga villkor som friskolorna. De är bland annat avundsjuka på att friskolorna får disponera större del av elevpengen.

Jovisst är det så. Men då är det ju också så att denna peng skall räcka till allt. Och då menar jag allt. Lönesystem, ekonomisystem, kostnad för den årliga revisionen, högre pensionsavtal (privattjänstemannaavtalen är dyrare), och alla andra småsaker som i den kommunala världen är "fria nyttigheter" för de kommunala skolorna. När pengarna är slut går vi i konkurs. Det värsta som kan hända en kommunal skola är att rektor får en utskällning av nämnden.

Att vi har större frihet på många sätt är sant, och det kan man gärna vara avundsjuk på. Det man nämden om Lagen om offentlig upphandling och problemet med turordningsregeler inom kommunen är exempel på sådana saker. Men den ekonomiska situationen är verkligen ingenting att vara avundsjuk på.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Magnus sa...

Så då hade jag kanske inte så fel då, sex dagar tidigare? Trots mitt politiska engagemang? Eller?