onsdag, februari 21, 2007

Stockholmsk avknoppning?

Ett bloggrykte från "Magnus tankar" - skriven av socialdemokraten Magnus Ljungkvist, känd som "bloggaren som fällde Maria Borelius" - berättar att fyra prestigegymnasier i Stockholms city umgås med planer att knoppa av och bli friskolor, eller möjligen en gemensam friskolebildning. Det skulle handla om Södra Latin, Norra Real, Östra Real och Kungsholmens gymnasium.
Skulle ryktet vara sant är det förstås en viss omvälvning. Mot det talar förstås Ljungkvists politiska engagemang. Han kan ha ett intresse av överdriva. Eller till och med feltolka mer eller mindre medvetet. Grunden är det lösa: "Det uppger källor idag till Magnus tankar."
Att man i en så kreativ bransch som skolan funderar i termer av att få bestämma mer själv, det är inget märkligt. Så en viss sanning kan finnas i ryktet. Om det förverkligas för något eller alla fyra är svårt att veta.
Det märkliga är att motståndare till friskolor alltid har så svårt att bestämma sig för om det finns någon kvalitativ skillnad. Ja, de negativa effekterna som förutspås är alltid stora och drastiska. Som här: "Man kommer att lägga ner de praktiska programmen."
Men de positiva sidorna nedvärderas: "Allt det där går att göra i en kommunal skola också."

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: