Hur bra ska friskolorna behöva bli för att få lite kredit i media?
Vi som dagligen arbetar i den stundom bistra friskoleverkligheten är inte alls förvånade över att Skolverket ser att vi överlag gör ett bra jobb.
Vi är heller inte särskilt förvånade att den punkt där de kommunala skolorna är bättre än friskolorna är just arbetet med betygsättning.
Det finns en naturlig förklaring till det. De flesta friskolor är unga och har vuxit med en årskurs i taget. Först på senare år har många av dem fått sin första åttondeklass och därmed börjat sätta betyg. Så betygsättning och all administration, organisation och rutiner som följer känns fortfarande ganska nytt på många friskolor - medan det är väl inövat på de kommunala skolorna.
På min egen friskola t ex, hade vi den första åttondeklassen i friskolans historia förra julen. Det var en hel del gamla kunskaper som skulle dammas av bland lärarna och det kändes lite ringrostigt på sina håll, det ska ärligt sägas.
Bara att föra en betygskatalog är ett litet snärj för den som inte har gjort det på ett tag...
Till den här julen var det tredje gången vi satte betyg i skolan och nu har vi fått upp både ångan och rutinen. Men det tog som sagt ett tag. Så det är väl inte så konstigt att arbetet med betygsättning blev friskolornas sämsta gren.
OBS - det är bara en förklaring och inget försvar.
Och vi i friskoleverkligheten lägger oss nu i hårdträning för att bli bättre på arbetet med bedömning och betygsättning. Målet är att bli bäst även på den punkten - eller snarare på alla punkter.
Undrar just vilken intressant vinkel media tänker hitta på då?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar