En hätsk debatt har uppstått kring samfundet Plymothbröderna, som är en tämligen extremt renlevande kyrka. De har inte bara svårt med kollektivavtal, avtal överhuvudtaget är problem. Plymothbröderna har velat starta två friskolor, men tidigare fått avslag från skolverket. Men dessutom har detta väckt hätska angrepp. Folkpartiledaren Lars Leijonborg var i valrörelsen bekymrad över samfundets skolplaner, och TV4:s samhällsprogram Drevet har fällts av granskningsnämnden för att reportern tog ställning mot tillstånd.
Nu har processen gått visare, och inför länsrättens behandling har Plymothbröderna anpasats sig till skolverkets krav och även fört en dialog. Således verkar det möjligt att tillstånd kommer att beviljas, även om skolverket förebådar att täta kontroller kommer att ske.
Läs TT-telegrammet till exempel i Svenska Dagbladet.
Och uppfyller Plymothbröderna de krav som finns, bedriver man undervisning efter läroplanen, och klarar man inspektionerna: Ja, då ska man så klart få driva sina skolor.
Så fungerar rättsstaten. Politiker stiftar lag och myndigheterna upprätthåller lagen.
Som det ser ut så fungerar regelverket och den byråkratiska kvarnen väl i detta fall. Skolverket har den senaste tiden inte gjort sig kända för att lättvindigt godkänna vad som helst, utan snarare för att vara ganska petiga - som när en judisk friskola i Malmö härförleden fick nej. Om skolverket finner att Plymothbröderna klarar kraven så är det efter en noggrann prövning.
Politiker ska inte gå in och fatta godtyckliga beslut grundade i allmänt tyckande. Samma regler ska gälla för alla sökande.
Att jag kan tycka att Plymothbröderna är väl sekteristiska, och att jag å andra sidan tycker att skollagen har väl stränga krav på att skolor ska vara öppna för alla, det är en annan sak.
Andra bloggar om: , skolverket, friskola, skolor, skolpolitik, Lars Leijonborg, Leijonborg, Plymothbröderna, lagstyre,
måndag, januari 29, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar