tisdag, januari 16, 2007

Smygstopp för konfessionella skolor?

Skolverket har däremot sagt nej till en judisk friskola i Malmö. Sydsvenska Dagbladet skriver i dag om avslaget.
Att döma av uppgifterna i tidningsartikeln är beslutet märkligt och med säkerhet felaktigt. Skolverket menar att skolan är för knuten till ett samfund och att den inte skulle vara öppen för andra elever. Det är tydligt att proilerad undervisning i judisk tradition och koschermat i skolbespisningen blev för mycket.
Möjligen handlar det om att kunskapen om judendomen skulle integreras i flera ämnen, till skillnad från till exempel Ögårdsskolan vid moskén i Malmö där de 1-2 lektionstimmarna islamologi tydligen ges som separata lektioner. Annars är det tveksamt om det finns någon skillnad.
Att en judisk skola skulle vara särskilt segregerad från övriga samhället förefaller mindre troligt. Enligt uttalanden i Sydsvenskan går det även icke-judiska barn i den förskola som sedan tidigare drivs.
Till skillnad från en del muslimer som är ganska nyligen inflyttade i landet är ju den judiska gruppen i Malmö helt integrerad i det svenska samhället. Den judiska församlingen finns i Malmö sedan 1871. Av 1200 medlemmar är ett 100-tal flyktingar från de senaste decennierna (främst från det tidigare Sovjet), tidigare flyktingvågor kom kring 1970 efter utbrott av judeförföljelse i Polen, och förstås undan nazismen på 30- och 40-talen.
Bakom beslutet på slkolverket står samma Birgitta Frenander som i förra blogginlägget, tillsammans med Inger Lindfors skriver hon (citerat från Sydsvenskan):
Utifrån det underlag som ligger till grund för beslutet gör Skolverket bedömningen att Judiska skolan har en konfessionell inriktning.
Förlåt? Det är faktiskt, även om så vore, ingen grund till att anslå ansökan. Det kan väl inte vara så att skolverket försöker smyga igenom ett förslag om förbud mot så kallat konfessionella skolor genom tjänstemannabeslut. Nu när det inte gått att få politiskt stöd för saken. I så fall ska det knappast klara en domstolsprövning heller.
Att skolan inte skulle uppfylla den så kallade värdegrunden är knappast troligt, efter som denna är väl förankrad i den judisk-kristna idétraditionen.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: