Mullsjö kommun vill lägga ut hela den kommunala skolan på entreprenad. Det är inte möjligt i dag, men man vill få dispens. För att det ska låta bra talar man om att en friskolekoncern ska ta entreprenaden.
Det gör förhoppningsvis inget riktigt friskoleföretag. Även om Ultra Education som driver ett antal skolor fört diskussioner med kommunen.
En friskola handlar om att ha en pedagogisk idé, en förtroendeingivande ledning eller någon annan fördel som kan attrahera föräldrar och elever att välja just den fristående skolan. Valfriheten och möjligheten att erbjuda något annat än den offentliga skolan är grunden i modellen.
Det Mullsjö talar om är inte friskolelösning, utan en entreprenad.
Därför är det fel när en del kommentatorer sagt att man ersätter ett offentligt monopol med ett friskolemonopol. Kommunen bestämmer ju fortfarande innehållet i skolan, och därför är det fortfarande samma kommunala skola, samma sak skulle uppnås med att anlita konsulter för skolledning, personalrekrytering och lokaladministration.
Entreprenader till friskolor och fristående gymnasier kan man säkert ha när det leder till bättre utnyttjande. Om en friskola har överkapacitet i kemisalar borde förstås kommunen kunna hyra dessa och även själva undervisningen. Eller om kommunen inte - som i Malmö stad - klarar av att ge det individuella programmet till alla som borde gå där (om man nu ska ha det), så borde det inte vara förbjudet att köpa tjänsten av ett fristående gymnasium.
Men att hyra in hela den kommunala skolan är en helt annan sak. Bättre vore om Mullsjö förklarade att man var öppen för friskoleetablering. Har man problem med att hålla skolbudgeten får man angripa det. Men totalentreprenad av skolan är ingen bra lösning.
Andra bloggar om: , skolentreprenad, friskola, friskolor, Mullsjö,
söndag, mars 04, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar