onsdag, mars 14, 2007

Avslagen praxis

Fler nya fristående gymnasier än någonsin ansökte förra året till skolverket. 199 stycken, uppfrån 122 året före.
Samtidigt avslogs fler ansökningar än 2005, 64 stycken mot 23.
Läs i Dagens Nyheter eller i Svenska Dagbladet.

Det finns tre skäl till avslag förefaller det. För det första dåliga ansökningar, antingen för att idén och förarbetet är dåliga, eller för att man inte lyckats skriva en korrekt ansökan. Avslag då är förstås inget att säga om; enklare formella fel bör dock skolverket ge möjlighet att rätta, förvaltningslagen gäller väl även friskolor.

För det andra avslås tydligen skolor som ägs av bolag där kommunen äger mer än tio procent. Principen att inte ha den sortens blandade huvudmannaskap förefaller riktig - både rättssäkerhet, som skolverket åberopar och konkurrensneutralitet (Vem tar förlusterna? Vilken skola får bäst villkor av kommunen utan att behöva hota med domstol?) Men nog kan man tycka att det ibland kan finnas skäl att till en början ha ett delägarskap. Till exempel vid avknoppning, eller när man i samarbete med något eller några verkstadsföretag vill starta en industriell utbildning. Frågan är om det inte kunde räcka med en plan för avveckling av det kommunala delägarskapet.

Det tredje skälet, som tydligen står för en bra del av ökningen av avslag, är då påtagliga negativa följder för de kommunala skolorna. Och det skälet finns förstås i lagen, men är inte desto mindre tvivelaktigt. Om inte annat för att en del kommuner som vi sett av okynne avstyrker varenda nytt fristående gymnasium med denna grund - vilket torde minska trovärdigheten i de enstaka avstyrkandena. Men det är också en säkerhetsventil som egentligen bara är avsedd att lugna oroliga politiker vid lagens införande.

Rimligen borde alla få starta. Om de får elever och klarar sig så är det en vinst för Sverige. Är det överetablering och de inte är bättre än andra skolor så får de stängas. Här borde regeringen titta på reglerna och antingen helt ta bort avslagsgrunden, eller skärpa skrivningen så att bara extremfall omfattas. Något för den flitige Jan Björklund att titta på?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: