lördag, mars 31, 2007

Ny verklighet för Stockholms rektorer

I Dagens Nyheter kan man idag läsa om de bekymrade rektorerna i Stockholm. Det råder viss förvirring om de kommer att få mer eller mindre pengar att röra sig med. Systemet skall ändras, och mer pengar skall direkt ut till skolorna. Samtidigt för de också ansvar för fler utgifter. Det är alldeles utmärkt, de kommunala rektorerna måste få en känsla för att skolpengen inte är Kalle-Anka-pengar. Detta citat ur artikeln visar hur välbehövligt systemskiftet är:

Utöver det så har man inte tidigare finansierat rektors lön inom skolans budget,
och det är en kostnad på närmare 800.000 kronor.

Hur är det möjligt? Rektors lön ligger inte inom budget? Då infinner sig ju en skrämmande tanke. Tänk om man har "gömt" undan rektors lön när man beräknar hur mycket skolpeng friskolorna skall få? För de skall ju beräknas jämlikt. Och om rektor lön inte finns i budgeten så syns den ju inte.... Här finns en del att förklara och reda ut.

Det framstår med all önskvärd tydlighet att de kommunala rektorerna måste hitta ett nytt sätt att tänka. Kanske ett sätt som liknar friskolornas mer resurseffektiva verklighet. Allt som vi gör måste rymmas inom budget. Annars riskerar vi konkurs. Det värsta som kan hända en kommunal rektor som går med underskott är en utskällning av nämnden. Jämlika villkor?

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: