måndag, mars 26, 2007

Ständigt denne Björklund...

I Svenska Dagbladet kan man idag läsa om att Waldorfskolefederationen reagerar negativt på beskedet om att de inte kommer undan de nya nationella proven i årskurs 3. Waldorfskolorna har nämligen ett annorlunda arbetssätt, där de tar det lite lugnare i början. Men de menar också att när eleverna gått ut nian har de fått de kunskaper som förväntas.

Eftersom Björklund uppenbarligen inte förstår sig på poängen med alternativ tycker han att detta verkar flummigt och säger:

Man får inte blanda ihop en frihet i pedagogik med att man skulle kunna ha frihet att själv ­bestämma vad eleverna ska lära sig. Det står i läroplanen och går inte att dribbla bort.

Men Waldorfskolorna säger ju att eleverna lär sig det de ska! Bara inte till år 3 som Björklund vill. Dessutom finns idag de första avstämningsmålen först i år 5... Så vad exakt menar Björklund med att det står i läroplanen?

Sakta men säkert börjar detta likna en smygkommunalisering av friskolorna. Vårt utrymme att faktiskt vara annorlunda krymper för varje dag som går.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Sara sa...

Bra skrivet!

Anonym sa...

Jag gillar flum*** Flumskolan utvecklar kreativiteten på ett sätt som kunskapsskolan inte gör.

Anonym sa...

Flum är att vilja växa som människa för sin och samhällets skull snarare än för marknadens.
Björklund bör tvingas tillbaks till barackerna...