fredag, mars 16, 2007

Riktiga vuxenfriskolor?

I förra veckan var jag lite orolig för beskedet att regeringen skulle låta kommuner lägga ut vuxenundervisning på entreprenad till friskolor. Först verkade kravet vara att kommunerna fortfarande skulle bestämma allt. Entreprenad. inte friskola alltså.
Läs inlägget här.

Enligt ett pressmeddelande - hittills från moderaterna, det är en moderat som utsetts - kanske det var en farhåga i onödan. Eller har regeringen läst friskolebloggen...
Utredaren, riksdagsmannen Mats Gerdau, skriver så här, vilket låter betydligt bättre:

Riksdagsledamot
Mats Gerdau
070-326 60 05

Fritt val inom komvux utreds

Regeringen har utsett den moderata riksdagsledamoten Mats Gerdau från Nacka till särskild utredare med uppdrag att lämna förslag på ett nytt nationellt system med fristående vuxenutbildning. Avsikten är att öka valfriheten för de vuxenstuderande och höja kvaliteten på utbildningen.

-Erfarenheterna från fristående alternativ i förskolan, grundskolan och gymnasiet är påtagligt goda, nu ska vi få en fortsättning på vuxenutbildningsområdet. I de flesta kommuner saknar man möjlighet att välja. Nu vill regeringen ändra på det och jag ska lämna förslag på hur det ska gå till. När jag var kommunalråd i Nacka införde vi ett sådant system 2005, så självklart kommer jag att hämta inspiration därifrån, säger Mats Gerdau.

-Jag ser två syften med utredningen. Det ena är att öka valfriheten för de vuxenstuderande. Det handlar både om att kunna välja anordnare, privata och i andra kommuner, men också att kunna välja tempo, när under året man vill börja sina studier och när i veckan man vill läsa. Det här öppnar för en betydligt större anpassning till efterfrågan. Det andra syftet är skapa en bättre och effektivare verksamhet genom kvalitetskonkurrens. En del kommuner har upphandlat hela eller delar av sin vuxenutbildning och har därigenom lyckats pressa kostnaderna. Nu blir det mer fokus på kvaliteten.

-Utbildningsbranschen en av Sveriges snabbast växande. Det är viktigt med moderna och konkurrensneutrala regler så att företagens potential verkligen tas tillvara. De privata företagen måste exempelvis kunna få rätt att sätta betyg, vilket de inte kan idag. Jag ska se över hur det ska kunna gå till.

Utredningen omfattar komvux, särvux och svenska för invandrare (sfi) och skall bland annat behandla frågor om krav för att få tillstånd, hur ersättningssystemet ska se ut, utvärderingsmodell, sanktionsmöjligheter om kvaliteten brister, med mera. Utredningen ska vara klar 3 mars 2008.

Den kommunala vuxenutbildningen omsluter drygt 5 miljarder kronor och förra året studerade 280 000 personer inom komvux eller sfi. Knappt hälften av kommunerna har upphandlat hela eller delar av sin vuxenutbildning, resten driver verksamheten uteslutande i kommunal regi och utan alternativ.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Utbildningsbranschen är inte snabbt växande. Många universitet har låg spridningsgrad till sitt geografiska förhållande och organisationen är inte intresserad av att locka nya grupper då de anser att det finns tillräckligt med sökande. Sett i det ljuset är det underligt att stödjande funktioner som MSU och CFL läggs ned. Fristående utbildningsföretag och olika studieförbund kämpar för brödfödan då både privatperson och företag lägger allt mindre pengar på fortbildning. Varken Af, Fk eller a-kassan ser som sin uppgift att ge en person ett litet tillskott av omskolning så att en person kan hitta en ny anställning i en ny bransch ex. efter en trafikolycka. Köp och sälj-modellen faller ihop då penningpåsen är allt mindre hos de inblandade. Intresset för en humanitär insats är låg. Regler och petitesser premieras. Att i ljuset av detta säga att utbildningsbranschen skulle vara snabbt växande, är som att att säga att potentialen för fred är stor i Palestina.