söndag, mars 18, 2007

Strid om Tibble

I statsministerns tidigare hemkommun Täby ska det ena av de två kvarvarande kommunala gymnasierna, Tibble gymnasium, avknoppas. Det var också där Fredrik Reinfeldt gick i gymnasiet, fast det då hette Tibbleskolan. Med avknoppningen bildas i så fall landets största fristående gymnasium med 1150 elever.

En grupp intresserade - bland dem en av skolans rektorer - har ansökt om att söka ett fristående gymnasium. Skolverket har nu beviljat ansökan och med stöd i kommunens verksamhetsplan förväntas de nu få ta över lokaler och verksamhet. Det kommunala gymnasiet läggs ner.
Det har oro och kritik på skolan. I en enkät som gjorts har 62 av skolans 133 lärare uttalat sig emot planerana medan endast 25 var för.

Debatten beskrivs i Dagens Nyheter, samt i Lärarförbundets tidning.
Förloppet är något nytt i friskoleutvecklingen. Vanligen startas en friskola från grunden och kan bara få elever genom att locka dem från kommunala skolor eller andra friskolor.
Här skulle en hel existerande skola byta huvudman.

Egentligen är det inget konstigt med det. Så har skett med vårdcentraler och tandläkarmottagningar. Ofta är det just de lokala mellancheferna som mest inser hur den politiska styrningen hämmar arbetat. Och en kommun som vill öka andelen fristående skolor kan förstås agera så här. Kanske hade det av konkurrensskäl varit lyckligare att öppna lokalerna för flera skolbildningar under samma tak, men nog kan det ändå vara ett intressant försök.
Kommunens bredvillighet att dra sig ur konkurrensen och dessutom upplåta lokaler den inte längre behöver kan också vara ett exempel för kommande tider när det totala elevantalet sjunker.

Nackdelen är förstås att en hård politisk strid om Tibble gymnasium kan göra det svårare
för de mer traditionella friskolorna. Och det är man inte betjänt av.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: